2012. október 1., hétfő

Rákóczi Túrós

A Rákóczi Túrós Lepény is a hagyományos magyar konyha remekei közé tartozik, ami az egész világon nagyon népszerű, köszönhetően egy Brüsszeli világkiállításnak, és persze a készítőjének, Rákóczi Jánosnak is. Az idők során lekopott róla a lepény szócska, így ma már csak Rákóczi túrós néven emlegetjük. Mint sok más sütemény, így ez is átalakult különböző édességekké, p.l. fagylalt, jégkrém, bonbon. Ez a recept viszont az eredeti változat, köszönhetően Strawberrynek, aki a blogán mutatta be a Minerva Kiadó Konyhaművészet című könyvét, amiben megtalálható a recept. Ezúton is köszönöm neki! Íme:
Rákóczi túrós
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt
6 dkg porcukor
2 db tojássárga
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
Töltelékhez:
50 dkg túró
3 db tojássárga
2 db tojásfehérje
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
4 dkg mazsola
2 db szikkadt zsemle, héjától megfosztva.
Szóráshoz:
5 dkg édes morzsa (babapiskóta vagy omlós keksz ledarálva)
Tojáshabhoz:
4 db tojásfehérje
16 dkg kristálycukor
Tetejére:
(természetesen) házi baracklekvár

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy órára hűtőszekrényben pihentetjük. A zsemlét kockákra vágjuk.
A tésztát fél centiméteresre sodorjuk, megszurkáljuk, tepsibe terítjük, és félig készre sütjük. 180 fok. 9 perc.
A lapot kihűtjük. Elkészítjük a tölteléket. A tojássárgákat fehéredésig verjük a cukorral. Felverünk 2 tojásfehérjét. A cukros tojássárgájába rakjuk a mazsolát, túrót, zsemlét és citromhéjat, majd lassan,óvatosan belekeverjük a tojáshabot is. A kihűlt lapokra szórjuk a morzsát, rásimítjuk a krémet, majd sütőben további 20 perc alatt készre sütjük. Felverünk 4 tojásfehérjét, majd ha teljesen felverődött, hozzáadjuk a cukrot. Csillagcsöves habzsákba töltjük, majd tetszőlegesen rányomjuk a túrós töltelékre. 140 fokos sütőbe toljuk, a sütő ajtaját nyitva hagyjuk, és kiszárítjuk. A baracklekvárt rákanalazzuk, majd szeleteljük, és befaljuk!

Nem vidéki recept, de sokszor készítjük, főleg mióta megismertem az eredeti változatot Strawberry jóvoltából. Hálás köszönetem, hogy megismerhettem a receptet! Strawberry blogja itt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése